Hoppa till sidans innehåll

BÖRJA RIDA HOS OSS!


Besök oss gärna! 

Besök gärna oss på Åby Ridskola innan du anmäler dig eller ditt barn för den första lektionen. Hälsa på hästarna och känn efter om du trivs i stallet. Ofta blir ridskolan mycket mer än bara en plats där du rider lektion en gång i veckan. Du kanske vill bli skötare eller fadder för någon häst och vara med på olika aktiviteter som vi arrangerar.

Funkis-ryttare

Har du någon funktionsvariation så kan du självklart börja rida ändå. Du kan kanske behöva särskilda hjälpmedel och gå i en grupp särskilt anpassad för pararyttare. Kontakta oss så kan vi hjälpa dig att hitta det som passar just dig bäst.

Vad behöver du för att rida?

  • Ridutrustning. Vissa saker är extra viktiga för att du ska vara säker i sadeln. Hjälm är ett måste, liksom stövlar med klack. Det är också bra att ha en säkerhetsväst. Detta finns att låna eller hyra i klubbhuset. Stövlar med klack går dock inte att låna. Det behöver du skaffa innan första lektionen. Klacken är viktig för att inte foten ska glida igenom stigbygeln när du rider. 

  • Ridkläder. Det kan kanske vara bra om du rider några lektioner innan du köper riktiga ridkläder, för att säkert veta att du vill fortsätta. Byxor med stretch fungerar bra att rida i om du inte har egna ridbyxor. Tröjan eller jackan ska inte vara för stor och bylsig eftersom ridläraren ska kunna se hur du sitter med överkroppen. Använd inga löst hängande halsdukar eller annat som flyger och fladdrar omkring och kan skrämma hästarna.

Första ridlektionen

Kom till ridskolan i god tid innan lektionen. Gå gärna runt och hälsa på hästarna. Det finns några viktiga regler som gäller hos oss, läs dem innan du kommer. Innan lektionen får du veta vilken häst du ska rida. Om du är nybörjare behöver du ha en ledare, ta med en vuxen som kan leda hästen när du rider. När lektionen börjar leder man in hästarna i ridhuset och ställer upp på en rad efter medellinjen. Innan man sitter upp ser man efter om man behöver dra åt sadelgjorden några hål och får hjälp att ställa in stiglädren.

När alla suttit upp kommer ridläraren säga till er hur ni ska rida. Slappna bara av och följ med i hästens rörelser och lyssna noga på vad din ridlärare säger, så kommer det gå bra! 

Efter ridlektionen

På slutet av lektionen stannar ni hästarna på medellinjen igen. Kom ihåg att klappa hästen! Den har gett dig din första ridlektion! Din ridlärare kommer tala om ifall hästen du ridit ska gå en lektion till eller tas in i stallet. Ska den tas in i stallet kan du - om du vill - hjälpa till att sadla av och rykta. Det är ett roligt tillfälle att lära sig mer och att få umgås med hästen lite längre. Det finns ofta skötare eller faddrar som kan hjälpa dig! 

Uppdaterad: 05 JUL 2021 21:53 Skribent: HANNA


Postadress:
Åby RK - Ridsport
Ridhuset, Jursla Gård
61634 Åby

Kontakt:
Tel: 01166095
E-post: This is a mailto link

Se all info