Hoppa till sidans innehåll

Det har väl inte undgått många att det varit många och långa diskussioner/inlägg angående Peder Fredricsons Jerringpris.

18 JAN 2017 14:34
Idag läste jag ett inlägg från en vän som jag gärna vill dela med mig.
Så himla bra skrivet av Kalle Ringholt!
  • Uppdaterad: 18 JAN 2017 15:07

Ibland blir jag mörkrädd och det är väl tur att det finns karborreknäppning på skor för vuxna när jag läser kommentarer som flödar på FB m.m. ang. Jerringpriset....

Lite funderingar ang. ridsport. Dom som känner mig vet att jag accepterar mycket, men ridsport är nog den sport som tar mest tid Ja, det är helt galet och ibland fattar jag inte hur folk ska hinna med allt annat som behövs göras när dom håller på med "Havremopeder" läs hästar.

Ja, jag är gift med en av dessa hästmänniskor, där hennes jobb är på Ridskola, det gör ju inte saken bättre.
Många sa till mig att du vet vad du ger dig in på?
-Självklart sa jag, men ack så fel jag hade!
Tider som ska hållas hemma vid ( många av dom hålls inte) med kommentaren JAG SKA BARA.........då har det gått två timmar till (minst).
Jag måste åka till veterinären, OK när tror du att du är klar?
Allt mellan 14:00 - 18:00!!!! Sen kommer fakturan, det är nu man börjar undra om man inte ska bli veterinär.
Jag behöver köpa detta till hästen. Det var den semesterkassan.....(i värsta fall)!
Alla samtal/ sms som ramlar in "mitt i natten", jag skulle vilja avboka ridlektionen, kan jag få den hästen, kan du titta om jag fått den hästen till nästa lektion. ja det kommer allt möjligt!

Ska tilläggas att jag köpt motorcykel själv för att göra något annat medans jag väntar.

MEN vad är det jag ser å andra sidan.

Tjejer/ Killar som verkligen gör sitt allt för "sin häst" och andras hästar när någon ber om hjälp utan att blinka.

Alla dessa otaliga timmar/ vecka/ år med att kolla över hästen så den inte har skador, rengöra grimmor och allt vad det heter så dom inte har kvar rester av mat, skräp för att inte hästen ska få skador i munnen, på kroppen, dom mockar " plockar avföring" i boxen varje dag (gudarna ska veta att det luktar fan och helvete emellan åt) och utan att klaga. Se till att hästen/ hästarna får exakt rätt mängd "mat" efter vad dom gjort. Dom tillbringar ja jag vet inte exakt men 75-80% på att göra i ordning hästen än att rida och när dom väl rider så är det minutiös planering och finslipning på att sitta med rätt balans, rätt vinklar, inte dra i tyglarna, veta hur hästen varit när dom tränsat den och hur den känns när dom sitter upp, inte rida fram för länge in för tävlingar. Detta börjas med redan på amatörnivå.
Sen blir hästen skadad på något sätt så dom inte kan rida, tror ni att dom bara skiter i hästen och säger jaja när hon/han blir bra då kör vi igen!, nä samma resa fortsätter fortfarande, fast utan ridning (det kan ta dagar/ veckor/ månader) innan hästen är ridbar igen och dom får i princip börja på noll igen. Klagar dom då? nä, dom älskar sin "vän" in till döden och vill den sitt allra bästa.

Dom är konstigt nog fruktansvärt plikttrogna med tider när det gäller hästarna och stallet för dom vet att andra litar på att dom "gör sitt jobb" för att inte andra ska drabbas av förseningar och problem. Detta gäller även alla saker som ska hållas reda på.
- Allt ska ha sin plats, tjatas det om hemma, så jag tror jag blir smått galen, jag har koll säger jag självklart, men lika gudförbaskat så får jag fråga varje dag min fru har du sett..... och hon bara pekar trots att mina saker ligger utspridda lite varstans i huset och säger där.
Det där med noggrannhet och att allt har sin plats får jag nog förbättra mig på, jag ligger ljusår efter.

Min fru har en hästskötare som jag är livrädd om, den dagen hon är sjuk, inte kan komma så innebär det ännu mera timmar för min fru i stallet (eller så får jag åka ner dit,gudbevare mig... 😜), men ja, jag är i stallet när jag har tid och lust att åka ner, blir det problem som inte hon kan lösa, med att vattnet fryser, strömmen går och är borta i mer än ett dygn. då brukar hon be mig hjälpa till ( ja det blir fler än jag som åker ner). Bära vatten, se till att få upp gasolvärmare och försöka hitta fel. Tur att det finns många bra personer som kommer när dom ringer in dom som hjälper till för att allt ska flyta på allt för att alla ungdomar ska kunna fortsätta med sina hästar.

Detta är på amatör nivå och då är det inte många som åker runt å tävlar.

Skulle jag ha ett företag och jag har ungdomar som söker jobb så skulle jag utan att ens blinka välja en av dessa ridtjejer/ killar, dom lägger ner sin själ i det dom gör, dom är plikttrogna och otroligt noggranna.

Ni som säger att det är hästen som borde få pris, ni har DEFENTIVT inte ridit och försökt få hästen dit ni vill i fullfart och sen sitta kvar när hästen hoppar över 160 cm i höjd.

Jag sa till min fru innan jag satte mig upp på hästryggen, för fan, ge mig 6 månader och jag rider i världseliten och hoppar 160 cm.
TJENA..... bara ta sig upp på hästen var ett rent helvete, sen inser jag att jag sitter med huvudet mer än 2,3 meter upp, en häst på 500 kilo plus som bara kan bestämma sig för att jag gå dit istället.
Sen ska den hoppa 1,6 meter över ett hinder det innebär att jag hamnar på ca 4 meters höj och konstaterar ramlar jag av i fullgalopp och från 4 meters höj så dör jag om jag får hästen över mig, tur att det var en snäll ridskolehäst jag satte mig på och att jag bara skulle ta mig "runt" i ridhuset, Till ett par av ridskolans elever glädje, så hörde jag att dom satt och skrattade, kan det vara åt mig???? ja antagligen för helt plötsligt så ska jag följa hästens rörelse med, nu pratar vi multikonstnär för att göra allt detta samtidigt som jag lyckas flytta mig säkert 2 cm i sidled i sadeln och hästen går åt ett annat håll än vad jag trodde rakt fram.
Jag såg det inte själv men under kändishoppningen under Stockholm international horseshow i November 2016, slänger dom upp just det kändisar på dessa elithästar och så ska dom hoppa bana.
Var det inte Dermot eller vad han heter (let's dance) som inte ens kom in på banan innan han föll av och fick frakturer på armarna? SMART TÄNKT ATT GÖRA EN TÄVLING MED AMATÖRER PÅ ELITHÄSTAR!
Det är som att sätta mig i JAS plan och säga sniffa trädtopparna i överljudsfart. Redan där borde man tänka, det kommer inte sluta bra!

Nä, ni som inte kan fatta vad som ligger bakom, all tid, all engagemang, alla människor som behövs, all rätt träning för att inte skada hästen eller sig själv, psyke, omdömet att inte tävla för att hästen inte känns fräsch utan man anar att något är fel.

Peder Fredricksson om jag nu stavade det rätt, har gjort så otroligt mycket mer än bara ett silver i OS, bara gå in och titta på alla resultat och vad han presterat 2016, ja, jag blir imponerad iallafall och jag är ingen hästmänniska. Jag vet inte mer än ni om honom förutom att jag hört han nämnas ett par ggr i stallet av tjejerna som är där och min fru. Men om jag flyttar mig 2 cm och hästen går åt ett annat håll, hur tror ni att Peders häst är, nu pratar vi mm.
Det är som att försöka stämma ett piano, eller förresten jag som amatör har nog lättare chans att lyckas stämma ett piano än att hoppa 160 cm med Peders häst i en OS final eller ens 80 cm höjd. För jag har vett nog att hålla mig på backen och kan njuta därifrån av denna fantastiska person framfart än att riskera livet eller ens kunna köra motorcykel något mera.

Får man mer än 160.000 fler röster än Sarah Sjöström och 43.000 fler röster än Henrik Stenson så är det ingen snack vem som är folkets favorit. Bara gratulera och inte håna.

Trodde att mobbning och trakasserier var något man fick läras sig inom idrott att det inte får och ska förekomma och att alla är välkomna oavsett vad, samt att man får lära sig det hemifrån.

Vad är det för signaler vi sänder ut till våra barn?
Att andra idrotter inte är värda något, att andra människor inte är värda något, att vissa inte får vara med?
Jag börjar bli orolig vart vårt samhälle är på väg?

Är det svårt att acceptera och säga; Grattis du är jerring pristagare till någon som just vunnit och det folket som har valt just dig.

Vad säger ni till era barn när dom bestämmer sig för att börja med ridning, balett, gymnastik och får ett silver eller kanske bara ett diplom?
- Du är inte värd det, dom där andra var bättre än dig!

Visa att vi kan bättre och se till att gratulera och hjälpa till istället för att bua och stjälpa någon, en idrott, en person, ett barn.

Kram på er alla och jag vet att ni kan bättre än så här!

Peder Fredricksson, grattis till Jerringpriset.
Sarah Sjöström, Henrik Stenson grattis till ett grymt år för er med, jag blir imponerad av era prestationer med.
Fortsätt vara dom föredömen som ni är.

/ Kalle.

Skribent: Åby Ridklubb samt text av Kalle Ringholt
E-post: Adressen Gömd


Postadress:
Åby RK - Ridsport
Ridhuset, Jursla Gård
61634 Åby

Kontakt:
Tel: 01166095
E-post: This is a mailto link

Se all info